De flexibele arbeidsmarkt leidt tot steeds meer fraude bij bedrijven. Werknemers zouden minder loyaal zijn aan hun werkgevers. Dat blijkt uit het jaarlijkse overzicht bedrijfscriminaliteit van Hoff­mann Bedrijfsrecherche.

Een van de oorzaken zou onzekerheid over contractverlenging zijn. Als werknemers weten dat hun contract niet wordt verlengd, zijn ze eerder geneigd om misstappen te begaan, aldus Richard Franken, directeur van Hoffmann, een van de grootste onderzoeks- en adviesbureaus van West-Europa op het gebied van beveiliging.

Ook steeds meer vrouwelijke werknemers frauderen. Sinds 2007 is hun aandeel in bedrijfscriminaliteit gestegen van 11 procent naar bijna 30 procent, aldus Hoffmann. Het bureau baseert de cijfers op een groep van 2200 verdachten die vorig jaar werden onderzocht en die elk voor minimaal 10.000 euro aan geld of informatie buit maakten. Deze conclusies kwamen mede tot stand door onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam.

De meest voorkomende vormen van fraude op de werkvloer zijn gerommel bij het registreren van uren, het versturen van valse facturen en het stelen van concurrentiegevoelige gegevens voor het opstarten van een eigen bedrijf. Ook fraude met declaraties blijft onverminderd in de top vijf staan. Maar ook cybercriminaliteit is een groot probleem. Hoffmann voorspelt dat dit in 2015 nog zal toenemen en dat er steeds meer zogenoemde DDoS-aanvallen zullen plaatsvinden, waardoor websites kunnen worden platgelegd. Ook waarschuwt het onderzoeksbureau voor toename van fraude in ziekenhuizen en zorginstellingen.

Bron: ANP/Financieel Dagblad (18-02-2015)

Gerelateerd