De 20-jarige Francisco Nicolás Gómez Iglesias wist met mooie praatjes door te dringen tot de hoogste kringen van Spanje. Maar het luxe leventje van de student kwam vorige week abrupt tot een einde, toen de politie hem arresteerde wegens oplichting en valsheid in geschrifte.

Mooie praatjes

Via zijn hoogleraar wist de student de eerste contacten te leggen in hogere politieke kringen. Hij was een makkelijke prater. Zo was het voor hem geen probleem vooraanstaanden te overtuigen dat hij regeringsadviseur of geheim agent was. Zo kwam hij in contact met bankdirecteuren, politici en zelfs de koning.

Luxe

De meesteroplichter genoot van een luxe levensstijl. Hij was geregeld te vinden in een vip-box bij Real Madrid, zat in denktanks van de grootste politieke partij van Spanje, organiseerde conferenties in een prachtige villa en reed rond in dikke auto's, soms zelfs onder officiële politie-escorte.

Bemiddelingskosten

Francisco vroeg als adviseur bedragen van tien- tot vijftigduizend euro bemiddelingskosten voor problemen die hij dankzij zijn politieke contacten zou kunnen regelen.Een zakenman betaalde hem 25.000 euro voor bouwvergunningen in Madrid. Toen de jongen niets meer van zich liet horen, schakelde het slachtoffer de politie in. Francisco, die gewoon nog bij zijn ouders woonde, bleek in het bezit van vervalste documenten, nagemaakt regeringsbriefpapier, politiekentekens en een blauw zwaailicht, waarmee hij de file's kon omzeilen.

Schandaal

Voor Spanje is dit het zoveelste schandaal. Met vriendjespolitiek blijk je in het land een hoop gedaan te krijgen.

Gerelateerd