Let op: bij parkeerautomaten in Arnhem lopen automobilisten het risico slachtoffer te worden van een slinkse oplichtingstruc. De Telegraaf maakte vorige week melding van die nieuwe variant op de bekende babbeltruc.

De politie vertelt aan de krant dat de slachtoffers benaderd worden door automobilisten, die zeggen dat ze alleen contact geld op zak hebben. De parkeerders krijgen de vraag of ze even een bedrag willen voorschieten.

QR-code scannen? Doe het niet!

Als het slachtoffer vervolgens met de telefoon een QR-code scant, krijgt hij een foutmelding te zien waardoor het lijkt alsof de betaling is mislukt. De behulpzame parkeerder ziet later dat er grote sommen geldt van zijn bankrekening zijn afgeschreven.

Met het scannen van de QR-code kunnen kwaadwillenden toegang krijgen tot de bankapp van het slachtoffer en zo geld overmaken, waarschuwt de politie. Ga dus nooit in op verzoeken van onbekenden om een QR-code te scannen.

Volgens De Telegraaf zijn de fraudeurs vooral in de wijk Spijkerkwartier in Arnhem actief, maar hebben de oplichters waarschijnlijk ook in andere delen van de stad toegeslagen.

Bron: De Telegraaf