De Nederlandse politie heeft in samenwerking met Europol, Kaspersky Lab en Intel Security een website gelanceerd om slachtoffers van ransomware te helpen. Op de site Nomoreransom.org staan tips over het verwijderen van deze zogeheten gijzelsoftware. Ook is op de site te lezen hoe voorkomen kan worden dat bestanden versleuteld raken.

Op de Engelstalige website zijn ruim 160.000 decryptiesleutels te vinden. Hiermee kunnen slachtoffers van ransomware de versleuteling ongedaan maken. Helaas is niet voor alle soorten ransomware een sleutel beschikbaar op de site. Voor Coinvault, Bitcryptor en Shade zijn momenteel al oplossingen beschikbaar.

Toename ransomware

Ransomware komt steeds vaker voor in Nederland. Zowel bedrijven als particulieren lopen het risico slachtoffer te worden. In het afgelopen jaar gebeurde het bijna tienduizend keer dat criminelen digitale documenten 'gijzelden', in 2014-2015 gebeurde dat nog geen duizend keer, blijkt uit onderzoek van beveiliger Kaspersky Lab. Als je kijkt naar het aantal besmettingen met ransomware staat Nederland op de vierde plaats wereldwijd.

Meer info: www.nomoreransom.org

Bron: Fraudehelpdesk.nl / ANP

Foto: Shutterstock.com

Gerelateerd