De rechtbank in Den Haag heeft 'babbelkoning' Bosjo N. uit Enschede veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar wegens het beroven van ouderen met een babbeltruc, meldt Tubantia.

N. was de hoofdverdachte in een onderzoek naar babbeltrucs op diverse plaatsen in Nederland, gepleegd door een groep van vier Roma uit Enschede. De babbeldieven reden vanuit Enschede naar plekken in heel Nederland om slachtoffers te maken. Ze hadden het vooral gemunt op ouderen. Het oudste slachtoffer was 98 jaar. Bosjo N. meldde in een eerder interview met Tubantia dat hij wel eens stal, maar nooit van ouderen.

De truc

De oplichters benaderden hun slachtoffers telefonisch en deden zich voor als medewerker van een nutsbedrijf. Ze vertelden bijvoorbeeld dat er iemand zou langskomen om naar de waterleiding te kijken. Even later verscheen er inderdaad iemand aan de deur. Terwijl het slachtoffer afgeleid werd, stal de nepmedewerker bijvoorbeeld bankpassen.

De pincode van het slachtoffer werd met een andere babbeltruc gestolen. De slachtoffers werden na het bezoekje opnieuw gebeld, maar dit keer door iemand die zich voordeed als bankmedewerker of politieagent. De oplichters vertelden dat de slachtoffers een nieuwe bankpas zouden krijgen, maar dat de pincode nodig was.

Duitsland

N. moet zich binnenkort ook melden in Duitsland wegens een serie van woninginbraken. Het Duitse OM ziet hem als het brein van een criminele familie die vermogensdelicten pleegt. N. wordt niet alleen voor de delicten zelf vervolgd, maar ook voor de deelname aan een criminele organisatie.

Bron:

Gerelateerd