Een derde van de senioren heeft weleens te maken gehad met een of meerdere inbraken of pogingen tot inbraken. Dat blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Bij 27 procent van deze gevallen waren de slachtoffers thuis op het moment van de inbraak. Senioren zijn goed bekend met de inbraakmethoden, maar iets minder met de nieuwere inbraakmanieren: zogenoemde cilinderafbraakmethode (56%) en de cilindertrekmethode (48%).
Bij cilindertrekken wordt de cilinder uit het slot getrokken door er een schroef in te draaien en mechanisch druk op te bouwen. Bij cilinderafbreken wordt een cilinder dat uit het slot steekt met een tang afgebroken. Beide methodes kunnen voorkomen worden door speciale sloten en beslag. (Bron: Politie).
'Enorme inbreuk op privacy en veiligheidsgevoel'
Bij de meeste gevallen (79%) werden geld, sieraden en elektronica meegenomen. Maar de seniorenorganisatie zegt ook dat er zaken als whisky, autosleutels en e-bikes werden ontvreemd.
Volgens Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB, is inbraak een 'enorme inbreuk op de privacy en het veiligheidsgevoel'. 'Criminelen ontwikkelen steeds nieuwe manieren om een huis binnen te dringen. Daarom is het goed dat ook senioren bij de tijd blijven en dat er aandacht blijft voor nieuwe inbraakmethoden.'
Het KBO-PCOB heeft april uitgeroepen tot 'Maand van de Veiligheid'. Thema’s over veiligheid in en om het huis komen aan bod, zoals inbraakpreventie, digitale veiligheid en brandgevaar.