Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie (LMIO) waarschuwt voor internetoplichting met studieboeken en andere studiematerialen. Het LMIO ziet een toename van het aantal meldingen waarbij deze producten gekocht zouden zijn, maar nooit werden geleverd.

Nu de schoolvakanties zijn begonnen, hebben veel scholen de leerlingen ingelicht welke boeken en andere studiebenodigdheden van belang zijn voor het komende studiejaar, bijvoorbeeld de grote Bosatlas, de basis Bosatlas, een grafische rekenmachines of de studiegerichte boeken. Deze producten worden geregeld door oplichters aangeboden via websites als Marktplaats of op social media.

Toename meldingen

Het LMIO ziet dat er de afgelopen weken een toename is van het aantal meldingen waarin de eerder genoemde producten gekocht zouden zijn, maar nooit werden geleverd. Daarom waarschuwt de politie om alert te zijn bij het kopen van studiebenodigdheden.

Tips

Het LMIO geeft de volgende tips om de kans op oplichting bij de aankoop van studiematerialen te minimaliseren:

  • Haal het gekochte product op, zodat je kunt zien of het daadwerkelijk de juiste druk of versie is die je nodig hebt voor je studie.
  • Lukt het niet om het product op te halen, controleer dan de gegevens van de verkoper op politie.nl.
  • Maak gebruik van de betaalmogelijkheid 'gelijk oversteken' van Marktplaats of maak gebruik van de mogelijkheden van Pakkie.nu.
  • Als de prijs van het aangeboden product te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Let daarop!
  • Stuur NOOIT een kopie van je legitimatie bewijs naar een verkoper. Deze kan hier misbruik van maken, bijvoorbeeld door anderen te gaan oplichten uit jouw naam.

Nog meer tips vind je op de website van de politie: https://www.politie.nl/themas/internetoplichting.html

Gerelateerd