Verschillende scholen in het Verenigd Koninkrijk zijn slachtoffer geworden van CEO-fraude. Dit meldt de website ActionFraud.

De getroffen scholen zijn door deze fraude aanzienlijke bedragen verloren. In Nederland is de fraude (nog) niet toegenomen. Volgens de Fraudehelpdesk gebeurt het vaker dat bepaalde fenomenen uit het buitenland zich later ook voordoen in Nederland.

Schoolhoofd

Bij CEO-fraude doen oplichters zich voor als directeur van een instelling. In dit geval deden ze alsof ze rector van de scholen waren. Ze verstuurden e-mails naar personen die verantwoordelijk zijn voor geldzaken. In de berichten werd aan deze personen gevraagd om met spoed geld over te maken. Het e-mailadres van de oplichters was vrijwel identiek aan dat van het echte schoolhoofd.

Advies

ActionFraud geeft als tips om betaalverzoeken nooit enkel via e-mail te bespreken. Door geldzaken via meerdere kanalen te laten verlopen verminder je de kans op fraude. Verder is het belangrijk dat alle medewerkers informatie hebben over wat CEO-fraude inhoudt. Op deze manier kunnen mensen aan de bel trekken als ze een verdacht bericht ontvangen. Tot slot adviseert de website niet te veel medewerkers toegang te geven tot de e-mail van de personen die verantwoordelijk zijn voor het geld.

Bron: Fraudehelpdesk / ActionFraud

Gerelateerd