Nederland moet een schadevergoeding van 9000 euro betalen aan een man op wiens naam maar liefst 1737 motorvoertuigen waren geregistreerd door fraudeurs. Dat bepaalde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg dinsdag.

De man uit Maastricht gaf in 1995 zijn rijbewijs op als gestolen. In 1997 kreeg hij een nieuw roze papiertje. In de tussentijd registreerden de autoriteiten ruim 1700 voertuigen op zijn naam, zonder dat hij daar toestemming voor gaf.

Het rijbewijs was na de diefstal niet ongeldig gemaakt. Het gevolg was dat hij aansprakelijk werd gesteld voor verkeersovertredingen en ongelukken met de voertuigen. Ook moest de Maastrichtenaar belasting betalen voor het wagenpark en verloor hij het recht op een uitkering vanwege zijn 'kapitaal'.

Pogingen van de man de fout recht te zetten, liepen op niets uit. Volgens de rechter heeft Nederland het privéleven van de man verstoord, door het rijbewijs niet meteen na de diefstal ongeldig te maken. Nederland kan de uitspraak nog aanvechten.

ANP