Opmerkelijke waarschuwing van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM): oplichters sturen sms-berichten over jouw vermeende aanwezigheid op een locatie waar coronabesmettingen zijn vastgesteld. Het gaat vermoedelijk om een eerste aanzet om in een later stadium een poging tot telefonische oplichting te ondernemen.

Het telefoonnummer lijkt bovendien gespooft, want als afzender staat daadwerkelijk 'RIVM' in je scherm. De integrale tekst van het sms-bericht luidt als volgt:

'U bent op een locatie geweest waar 22 coronagevallen zijn gemeld. U wordt tussen 18.00 en 18.30 gebeld door een medewerker van de GGD.'

Betreft het een grap, of is het een poging tot oplichting?

Degene achter het sms-bericht heeft vanzelfsprekend niets goeds in de zin, want het sms-bericht is niet van het RIVM afkomstig. Het zou kunnen gaan om een grap, maar oplichting is eerlijk gezegd een stuk waarschijnlijker: een grappenmaker zou niet de moeite nemen om de telefonische identiteit van het RIVM aan te nemen.

Het instituut zegt zelf dat ze nooit sms-berichten versturen en spreekt de verwachting uit dat het om kwaadwillenden gaat die je mogelijk bankgegevens proberen te ontfutselen. Het RIVM vervolgt: 'Telefoontje van de GGD en twijfel je? Hang op en bel je regionale GGD.'

Bron: Twitter