Je bent net geslaagd voor je rijbewijs en vervolgens post je trots een foto op social media om je succes met vrienden te delen. De lol is maar van korte duur als enige tijd later boze mensen contact opnemen met de vraag waar hun kaartjes voor evenementen blijven. Een duidelijk geval van identiteitsfraude.

Dit overkwam een 21-jarige man uit Hoofddorp nadat de foto van zijn rijbewijs werd gebruikt door een oplichter. Uit het onderzoek is gebleken dat er een Facebookprofiel was aangemaakt op de naam van het slachtoffer. Voor het profiel werden de gegevens van het rijbewijs gebruikt. Op deze manier ontstond er een vals profiel, met de juiste gegevens.

De oplichter verkocht via Facebook kaartjes voor verschillende concerten en evenementen. Hij/zij inde wel het geld dat naar hem/haar werd overgemaakt, maar verstuurde geen kaartjes. Helaas staat deze zaak niet op zichzelf. Het gebeurt regelmatig dat de identiteit van iemand wordt gestolen om fraude te kunnen plegen.

Identiteitsfraude komt in vele vormen voor. Niet alleen via gegevens op internet, maar bijvoorbeeld ook als u ergens een kopie van uw rijbewijs achterlaat. In dit geval had fraude voorkomen kunnen worden door de persoonsgegevens onleesbaar te maken of slechts een deel van het rijbewijs te tonen.

Meer informatie en tips om identiteitsfraude tegen te gaan: www.opgelicht.nl/tips-tegen-identiteitsfraude/

Bron: Politie (17-11-14)

Bron foto: istockfoto.com

Gerelateerd