De 42-jarige Amsterdammer Richard B. die wordt verdacht van het dodelijk drogeren van een date in Apeldoorn om zijn pinpas te stelen, kreeg wegens eerdere oplichtingen al straffen en jeugd-tbs. Dat bleek dinsdag voor de rechtbank in Arnhem.

Date-plezier en oplichting

B. combineerde date-plezier met beroving, gaf hij toe. Hij papte onder een valse naam (vaak Dennis) en als bankmedewerker met zeker dertien mannen aan. Hij bewoog ze tot een pintransactie waarbij een handlanger een cameraatje had geïnstalleerd om de code af te kijken. B. ontfutselde dan de pas, waarna de twee de rekening plunderden.

Gedrogeerd

Bij drie dates werd het reisziektemedicijn scopolamine in het bloed gevonden. Een toxicoloog kon de rechtbank dinsdag niet bevestigen of het slachtoffer uit Apeldoorn door dit middel was overleden. B. ontkent stellig dat hij de mannen stiekem het middel toediende. Hij stelt dat zijn dates zelf het 'likkie' (hoeveelheid scopolamine) namen voor vergroting van seksueel genot. De drie gedrogeerde mannen namen echter nooit drugs. Bij hen ging opeens het licht uit nadat B. hen een aardbei voerde of whisky voor hen had gehaald, waarvan de bittere smaak opviel.

Handlanger

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is de 35-jarige medeverdachte Andrew van V. uit Bussum de handlanger waarvan B. de naam niet wilde zeggen. Hij wordt verdacht van het installeren van de geheime camera's en medeplunderen van een aantal rekeningen, maar niet van kennis van het vermeende drogeren van slachtoffers door B. Bij hem in huis lagen wel weer bijna 50.000 xtc-pillen.

De zaak is aangehouden tot 8 september.

Bron: ANP (17-06-2015)

Afbeelding: iStockphoto

Gerelateerd