De aanpak van btw-fraude door de Belastingdienst werkt. De fraude bij grensoverschrijdende handel is gedaald naar gemiddeld 39 miljoen euro in de afgelopen 4 jaar. In de jaren ervoor lag de fraude op 131 miljoen euro per jaar.

Dat blijkt uit cijfers van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), die verwerkt zijn in een rapport van de Algemene Rekenkamer dat donderdag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Drie jaar geleden waarschuwde de Rekenkamer nog dat de Europese aanpak van de btw-fraude faalde. Volgens schattingen toen werd er in de hele EU voor ongeveer 100 miljard euro gefraudeerd met de btw, vooral via de zogeheten carrouselfraude.

In een eenvoudige vorm daarvan levert handelaar A tegen een nultarief-btw goederen aan handelaar B in een andere lidstaat van de EU. Handelaar B levert de goederen in eigen land door en berekent daarbij btw aan afnemer C. B draagt deze btw niet af. C levert de goederen door en vordert door hem betaalde btw terug.

De goederen kunnen vervolgens tegen het nultarief weer terugkeren naar het land van herkomst, zodat de cyclus zich kan herhalen. Handelaar B zorgt ervoor onvindbaar te blijven voor de autoriteiten en wordt daarom wel ‘ploffer’ of missing trader genoemd.

De rekenkamer adviseert de Belastingdienst om door te gaan met de "stevige fraudeaanpak”. Ondanks het succes is verbetering van de aanpak nog wel mogelijk. Zo is het lastig voor de Belastingdienst om wisselingen van eigendom van ondernemingen te volgen. Ook duurt het soms nog te lang voor Europese belastingdiensten elkaar informatie geven.

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën ziet het Rekenkamerrapport als een steun in de rug. "De Belastingdienst en de FIOD hebben de afgelopen jaren flink werk gemaakt van de aanpak van btw-carrouselfraude. De focus ligt op voorkomen in plaats van genezen.” Weekers ziet mogelijkheden om de samenwerking met andere EU-landen nog te verbeteren.

ANP

Gerelateerd