Al zeker duizenden Nederlanders zijn in de eerste helft van 2021 slachtoffer geworden van malafide webwinkels, beleggingsfraudeurs en handelsplaatsfraude, noteerde de Fraudehelpdesk. Daarmee stevent het aantal gedupeerden af naar een recordhoogte. Ook de geleden schade is aanzienlijk.

Beleggingsfraude is al jaren de grootste schadepost die bij de Fraudehelpdesk wordt gemeld. Daarbij overtuigen oplichters hun slachtoffers met handige trucs om op hun zogenaamde hoge rendementen in te gaan. Dat doen ze via advertenties en door mensen per e-mail of telefoon te benaderen. 

Het aantal slachtoffers van beleggingsfraude in Nederland neemt toe, naast hun geleden schade. 

  • In 2018 verloren de gedupeerden samen minder dan 6 miljoen euro.
  • In 2020 hebben 389 gedupeerden zich gemeld, die samen voor 13,2 miljoen euro waren opgelicht, gemiddeld 34.000 euro per persoon.
  • In de eerste zes maanden van 2021 registreerde de Fraudehelpdesk 264 slachtoffers die ruim 8,5 miljoen euro verloren, gemiddeld ruim 32.000 euro per slachtoffer

Meer meldingen over webwinkelfraude en marktplaatsen: 'Producten niet geleverd'

De schade door fraude op online marktplaatsen en door frauduleuze webwinkels ligt een stuk lager, maar het aantal slachtoffers is veel groter. De slachtoffers plaatsen een bestelling of betalen voor pakjes die nooit worden geleverd: het geld verdwijnt rechtstreeks in de zak van de oplichter.

  • In heel 2020 registreerde de Fraudehelpdesk bijna 3800 slachtoffers die voor 735.000 euro het schip in gingen, gemiddeld 193 euro per slachtoffer.
  • In de eerste helft van 2021 hebben zich al 2900 slachtoffers gemeld die samen 423.000 euro lichter werden gemaakt, gemiddeld 146 euro per persoon.

Huidige rentestand en meer online bestellen als mogelijke oorzaken. 

Het werkelijke aantal slachtoffers van beide soorten fraude ligt mogelijk hoger, aangezien het aantal meldingen bij de Fraudehelpdesk werden geregistreerd. Volgens de desk is het feit dat mensen vaker bestellen een mogelijke verklaring voor de toegenomen webwinkelfraude. Voor beleggingsfraude en de grote verloren bedragen, wordt naar de huidige rentestand gewezen.

Bron: security.nl