De 32-jarige Reza B. uit Purmerend, leider van een criminele organisatie die tussen 2008 en 2010 voor tonnen bancaire fraude pleegde, is maandag door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot 342 dagen cel. Daarvan zijn 270 dagen voorwaardelijk. Ook kreeg hij een boete van 30.000 euro en 240 uur werkstraf.

Tegen B. werd eind september 40 maanden cel geëist. De straf die hij en ruim 20 medeverdachten kregen viel lager uit dan de eisen omdat de rechtbank vond dat de zaken te lang zijn blijven liggen. Geen van de betrokkenen hoeft daardoor nog terug de cel in.

De organisatie van B. en zijn kornuiten drukte met behulp van gestolen bankpassen van zowel bedrijven als particulieren volgens de rechtbank in totaal 700.000 euro achterover. De buit werd steeds in kleinere bedragen overgeboekt naar andere rekeningen en vervolgens verder doorgestort of gepind. Buitgemaakt geld verdween zo in een mum van tijd ver uit het zicht.

De politie kwam B. op het spoor na de inbraak bij een bedrijf in Delft, waarbij in december 2009 een bankpas werd buitgemaakt en in een weekeinde vervolgens 73 mille van de rekening verdween. Bij het traceren van het geld stuitte de politie op een door B. gerund netwerk van tientallen bedrijfjes en katvangers.

Bron: ANP

Gerelateerd