Een nieuw soort ransomware gebruikt gegevens van Google Maps om de locatie van de gedupeerden te achterhalen. De ransomware komt van criminelen die zichzelf CryLocker noemen.

Het heeft er alle schijn van dat de criminelen de locatie gebruiken om deze bij het slachtoffer op het beeldscherm te tonen. Deze bangmakerij voert de druk bij een slachtoffer op, waardoor hij eerder over de brug komt met geld.

Werkwijze

De criminelen versleutelen al jouw bestanden, waarna je als slachtoffer om losgeld wordt gevraagd. De gegevens worden pas weer geopend als je 1,1 Bitcoin hebt overgemaakt (ongeveer €600,-). Er zijn echter veel slachtoffers die twijfelen of het zin heeft om dit losgeld te betalen. Je hebt namelijk geen zekerheid dat je je gegevens weer terugkrijgt. Hier hebben de oplichters een oplossing voor. Zij geven het slachtoffer de kans om gratis een stukje bestand terug te halen om te laten zien dat het slachtoffer wel degelijk alles terugkrijgt. Of je daadwerkelijk alles terugkrijgt, valt te betwisten.

Gerelateerd