De bestrijding van matchfixing in Nederland schiet volgens de PvdA tekort. Daarom vindt de regeringspartij dat er gespecialiseerde rechercheurs moeten komen die onderzoek doen naar deze praktijken, waarbij het verloop of de uitslag van een wedstrijd illegaal wordt beïnvloed om daar zelf of anderen mee te bevoordelen.

Ook pleit de PvdA voor een regeling waarbij iemand die zelf een wedstrijd heeft vervalst een misstand kan melden bij het Openbaar Ministerie (OM) in ruil voor strafvermindering. De matchfixer moet dan wel direct stoppen met zijn activiteiten, alle bewijzen overleggen en de clementieprocedure geheimhouden voor anderen die aan de wedstrijdvervalsing deelnemen. De eenheid zou ook andere vormen van fraude en witwassen in de sportwereld moeten bestrijden.

Dat staat in een initiatiefnota die Tweede Kamerlid Tjeerd van Dekken maandag heeft gepresenteerd in een sportdebat met minister Edith Schippers (Sport). "Matchfixing neemt steeds ernstiger vormen aan in landen om ons heen, ook in de topsport, en er zijn steeds meer meldingen van matchfixing in Nederland. Dat mogen we niet toestaan", aldus de sociaaldemocraat.

Schippers waardeert het initiatief maar kon er inhoudelijk nog niet op reageren. Eerst gaat de Tweede Kamer er zelf mee aan de slag. Ze wees wel op allerlei maatregelen die in Nederland en in Europees verband in gang zijn gezet om criminele activiteiten in de sportwereld te achterhalen en aan te pakken. Het is volgens haar "verschrikkelijk moeilijk" om matchfixing te bewijzen.

Uit een vorig jaar gepubliceerd onderzoek, in opdracht van Schippers, bleek dat het manipuleren van sportwedstrijden niet op structurele schaal plaatsvindt in Nederland. "Maar ik ben niet naïef. Het kan niet zo zijn dat er overal iets gebeurt, behalve in Nederland."

Bron: ANP

Gerelateerd