Een Haagse postbode heeft vorig jaar in totaal 200.000 euro gestolen door tien brieven van de Belastingdienst te onderscheppen.

Het ging om formulieren waarin om een rekeningnummer werd gevraagd. Door dat van hemzelf in te vullen, kreeg hij onterecht geld gestort, zo liet het Openbaar Ministerie vrijdag weten.

De Hagenaar moet 24 oktober voor de rechter verschijnen. Een woordvoerder van de Belastingdienst zei dat het rekeningnummerverzoek inmiddels beter beveiligd is tegen misbruik, maar dat deze fraudezaak "niet bijzonder aanleiding was om het proces te verbeteren". Vanaf 1 december (toeslagen) of 1 april (omzetbelasting) is een DigiD, een persoonlijke inlogcode voor overheidssites, nodig om een rekeningnummer op te geven.

Het doen van de belastingadministratie wordt niet bepaald makkelijker door zo'n maatregel, geeft de woordvoerder toe. "Zulke aanpassingen zijn helaas niet altijd klantvriendelijk, maar wel nodig om mensen met kwade bedoelingen te kunnen buitensluiten."

In april kwam aan het licht dat Bulgaarse bendes honderden keren succesvol huur- en zorgtoeslag hebben aangevraagd op naam van mensen die daar meestal geen recht op hadden. In totaal werd voor 95 miljoen euro onterecht uitgekeerd. Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) kwam door de zaak onder vuur te liggen in de Tweede Kamer, maar bleef overeind.

Bron: ANP

Gerelateerd