Een Portugees is in Groot-Brittannië veroordeeld tot veertien jaar celstraf voor zijn betrokkenheid bij het oplichten van het Nederlandse bedrijf Allseas. De 49-jarige Luis Nobre haalde de organisatie volgens de Britse politie over 100 miljoen euro naar hem over te maken.

De oplichter had zichzelf gepresenteerd als een steenrijke investeerder die banden had met het Vaticaan en de Spaanse aristocratie. Hij werd in 2011 opgepakt op luchthaven Heathrow in Londen. De politie ontdekte daarbij nepdocumenten waaruit moest blijken dat de Portugees toegang had tot bankrekeningen met miljarden euro's.

Zo'n 88 miljoen euro kon uiteindelijk worden teruggevorderd. De rest van het geld was volgens de politie gebruikt om de luxe levensstijl van Nobre te financieren. De Portugees zou een voorliefde hebben gehad voor vijfsterrenhotels en kleding.

Ook een vrouwelijke verdachte werd dinsdag schuldig bevonden aan betrokkenheid bij de fraude. Zij krijgt later te horen wat haar straf is. Een derde verdachte overleed nog voor het begin van het proces.

Bron: ANP

Foto: iStockphoto.com

Gerelateerd