Meerdere mensen werden recentelijk de dupe van zogeheten Microsoftoplichters. De politie waarschuwt niet in te gaan op de verhalen van oplichters die via de telefoon aangeven dat je computer is besmet met een virus en die hierbij hun 'hulp' aanbieden.

De afgelopen week zijn diverse, veelal oudere, mensen het slachtoffer geworden van dit soort oplichters. Hierbij werd in totaal zo’n € 33.000,- buitgemaakt.

Gebrekkig Engels

De oplichters, die vaak gebrekkig Engels spreken, benaderen je per telefoon en vertellen dat ze namens Microsoft bellen. Ze zeggen dan dat er een virus op je computer is geconstateerd en dat zij dit voor je kunnen oplossen.

Programma downloaden

Om het virus te verwijderen, moet je volgens de bellers een programma op je computer downloaden, zodat zij op afstand kunnen meekijken. Dan laten de oplichters je een klein bedrag overmaken, zogenaamd om de computer virusvrij te maken. Op deze manier zien de criminelen al jouw bankgegevens, die zij vervolgens direct misbruiken om veel geld van je rekening af te halen. En dat geld krijg je niet terug van de bank, omdat je als slachtoffer zelf het programma hebt geïnstalleerd.

Verbreek de verbinding!

Wees alert en ga niet in op de misleidende verhalen van dit soort oplichters. Word je gebeld en denk je te maken te hebben met een oplichter, verbreek dan direct de verbinding.

Bron: Facebook.com/politie.kennemerland

Meer informatie over de Microsoft-scam vind je in dit dossier

Gerelateerd