De politie waarschuwt voor WhatsAppfraude, waarbij oplichters door middel van een smoesje jouw WhatsApp overnemen. Pas hiervoor op!

De slachtoffers worden aangesproken naar aanleiding van een advertentie op een handelssite. Na een kort praatje krijgt de gedupeerde een sms'je met een zescijferige code. De oplichter zegt deze code per ongeluk naar het slachtoffer gestuurd te hebben en vraagt om deze terug te sturen. Als je dit doet, raak je de toegang tot je WhatsApp kwijt!

Verificatiecode voor WhatsApp

De code in het sms'je is namelijk een verificatiecode van WhatsApp. Deze cijfercombinatie wordt gebruikt om je telefoonnummer te verifiëren. Als de oplichter de code invult op zijn/haar telefoon, verlies jij toegang tot je WhatsApp. Vervolgens worden je contacten benaderd en gevraagd om geld over te maken, omdat 'jij' in problemen zou zitten. Dit gaat vaak om bedragen van duizend euro of hoger.

Advies van de politie

De politie adviseert om nooit zomaar een code door te geven. Verifieer naar wie je geld overmaakt, of als je toch een code wil afgeven aan wie je de code geeft. Spreek dit contact altijd persoonlijk en niet via WhatsApp, sms'jes of e-mailberichten.

Bron: De politie

Gerelateerd