De politie waarschuwt momenteel voor verschillende accounts op Instagram en Telegram. Deze accounts met namen zoals 'snelgeldverdienen' of 'moneymakers' zijn op zoek naar meerderjarige jongeren die snel geld willen verdienen. Pas hiervoor op! Deze accounts zijn van ronselaars, op zoek naar geldezels.

Een geldezel is iemand die zijn/haar account uitleent aan criminelen. Deze beloven een flinke som geld, in ruil voor het gebruik van je pinpas, pincode en bankrekening. In werkelijkheid wordt je bankrekening gebruikt om crimineel geld wit te wassen. Het geld dat op jouw rekening wordt gestort komt van de rekening van een slachtoffer van bijvoorbeeld Marktplaatsoplichting of het stelen van bankgegevens.

Meer informatie over geldezels

Reageer niet

Je bankrekening laten misbruiken door deze ronselaars is strafbaar. Ga je met deze criminelen in zee, dan ziet de politie jou niet als slachtoffer, maar als dader. 'Als jij je bankpas en pincode hebt afgegeven, moet je weten dat dat niet pluis is.' zegt Caroline Sander van de Nationale Recherche. Daarnaast kom je als fraudeur in de systemen van de banken te staan. Daardoor wordt je huidige rekening geblokkeerd en kun je acht jaar geen nieuwe meer openen. Je krijgt ook een strafblad. 'Gebruik je gezond verstand', zegt Moniek de Nooij namens de banken. 'Op het moment dat jij snel geld kan verdienen, moet je beseffen dat gratis geld niet bestaat.'

Opgelicht?! ontmaskert ronselaar

Volgende week dinsdag, op 11 september, besteedt Opgelicht?! in de uitzending aandacht aan dit onderwerp. Wij laten dan zien wat de werkwijze is van deze ronselaars en spreken een van deze criminelen aan.

Opgelicht?! is op zoek naar jongeren die te maken hebben gehad met bankpasronselaars. Is jou dit ook overkomen, meld het dan bij de redactie van Opgelicht?!

Bron: NOS.nl

Gerelateerd