Politie Venlo waarschuwt op Facebook voor een oplichtingstruc waarbij mensen pakketjes ontvangen die zij niet besteld hebben en later de rekening krijgen. Ook bij Opgelicht?! komen geregeld meldingen binnen over deze vorm van pakketjesfraude.
Oplichters laten pakketjes bezorgen met daarop het adres van de ontvanger, maar een andere naam. Later proberen ze de post op te halen, met de smoes dat er per ongeluk een verkeerd huisnummer is doorgegeven. Belt de postbode aan met een pakket met daarop jouw adres, maar een andere naam, dan kun je het pakket weigeren. Bij post die door de brievenbus past, ligt dit anders.
Advies: geef het pakketje niet mee!
Heb jij een pakket ontvangen met daarop jouw adres en een vreemde naam, geeft het dan niet mee als iemand het op komt halen. Doe je dit wel, dan is de kans groot dat jij enige tijd later een betalingsherinnering ontvangt. Let op! Als jij deze bestelling niet hebt gedaan, ben je niet verplicht te betalen. Officieel moet de betreffende webshop met bewijzen komen dat jij daadwerkelijk degene bent die de producten heeft besteld. Niet alle webshops werken hier echter even goed aan mee. Ook kan het voorkomen dat de pakketjes besteld en betaald zijn via gehackte accounts. Door deze bij derden te laten bezorgen, zijn de fraudeurs lastiger te traceren.
Wat moet je doen?
Komt iemand een pakket bij je ophalen waarop jouw adres staat, vertel deze persoon dan dat je eerst contact opneemt met de afzender van het pakket voordat je het meegeeft. Wanneer de afzender stelt dat op jouw adres is besteld, retourneer het pakket en meld het de politie via 0900-8844.
Thuiswinkel.org geeft de volgende tips bij pakketjesfraude:
- Laat zo snel mogelijk aan de webwinkel weten dat je adres is misbruikt. Negeer onbekende acceptgiro's niet. Neem direct contact op met de afzender.
- Stuur onbestelde goederen direct terug
- Doe melding van poging tot oplichting bij de politie
- Als de webwinkelier nog je steeds verplicht om te betalen, kun je ook het keurmerk van de betreffende webwinkel inschakelen.
Geen hoax
Op internet circuleren berichten dat dit een zogeheten hoax zou zijn, een nepwaarschuwing. Dit is niet waar. Ook bij Opgelicht?! komen geregeld meldingen binnen van mensen die te maken hebben gehad met pakketjesfraude. Wees dus alert!
Bron: Facebook politie Venlo / Opgelicht?!
Meer informatie: dossier pakketjesfraude