De politie meldt dat er oplichters actief zijn op de snelweg. Ze proberen je geld afhandig te maken door je aandacht te trekken vanaf vluchtstroken en een zielig verhaal op te hangen. Let goed op! Als je dit ziet gebeuren of jij zelf slachtoffer dreigt te worden, bel dan 112.

Bij deze oplichtingstruc staan de criminelen op de vluchtstrook langs een snelweg. Vanaf die plaats trekken ze je aandacht. Vervolgens vertellen ze je onwel te zijn, ze zouden naar het ziekenhuis moeten. Andere smoezen die gebruikt worden zijn dat de brandstof voor hun auto op is of dat ze dringend naar familie toe moeten.

Geld pinnen

De slachtoffers van deze trucs gaan (soms gedwongen) geld pinnen voor de oplichters. De criminelen in kwestie geven vaak (gestolen) telefoons en nepsieraden af als zogenaamde borg. Laat je hierdoor niet misleiden.

Mobiel banditisme

De politie schaart dit soort misdrijven onder mobiel banditisme: 'De term mobiel banditisme wordt gebruikt voor internationaal rondtrekkende criminele groepen, die zich schuldig maken aan verschillende misdrijven als winkel- en ladingdiefstal, inbraak in woningen en bedrijven, oplichting, skimming en zakkenrollerij.'

Let goed op

Er zijn al meldingen van mobiel banditisme op de A29, A15 en A16. Blijf dus goed opletten als je in de auto zit. Zie je dit soort praktijken gebeuren? Bel dan 112.

Bron: dordrecht.net / politie.nl

Gerelateerd