De politie heeft de afgelopen maand meerdere meldingen gehad van ondernemers die gedupeerd zijn door oplichters die betaalden met vals geld. De politie adviseert om alert te zijn op betalingen met vooral valse bankbiljetten van 50 euro.

Op 14 april kreeg de politie meerdere meldingen van winkeliers bij wie betaald zou zijn met vals geld of bij wie oplichters dit geprobeerd hadden. Het valse geld is in beslaggenomen en wordt onderzocht.

Als u vermoedt dat u vals geld in handen krijgt, bel dan direct met 1-1-2. Probeer te onthouden hoe de persoon eruit ziet, probeer te voorkomen dat hij of zij wegloopt en noteer zijn of haar kenteken als dit toch gebeurt.

Hoe herkent u vals geld?

Vals geld is meestal goed te herkennen. Vaak zijn het kleurenkopieën van zeer slechte kwaliteit met opgeplakte aluminiumstrips. Bankbiljetten bevatten kenmerken waaraan u kunt zien of het biljet echt of vals is. Sommige kenmerken kunt u controleren met de hand en het blote oog. Zo heeft een echt biljet voelbare inkt, een watermerk, bij kantelen van het biljet verandert de kleur van het cijfer dat linksonder staat en op ieder biljet staat een hologram. Voor de andere kenmerken is een vergrootglas, uv-lamp of infraroodkijker nodig.

Bron: politie