Al meerdere jaren gaan er in de lente verschillende personen van deur tot deur om hun diensten aan te bieden voor onderhouds- en herstellingswerken. In vele gevallen gaat het hier om oplichting.

Nu het lenteweer is aangebroken, vraagt de politie om niet in te gaan op zulke diensten die spontaan worden aangeboden aan de deur.

Rondreizende klusjesmannen

Meestal rijden ze rond in bestelwagens op zoek naar huizen waar ‘geklust’ moet worden. Vervolgens bellen ze aan bij de bewoners van het huis en bieden hun diensten aan; van dak- en gevelreiniging tot het herstellen van daken en schoorstenen, het aanleggen van opritten of onderhouden van tuinen. Het prijskaartje is altijd erg aanlokkelijk: voor een goedkope prijs hoeft de eigenaar van de woning alleen in te stemmen met het betalen van een voorschot, verder wordt alles voor hem geregeld. Ook wordt er een ruim voorschot gevraagd voor het werk en benodigde materiaal. Vervolgens verdwijnen de klussende oplichters met het geld of komen ze na het betalen van het voorschot niet meer opdagen.

Advies

De politie adviseert om niet in te gaan op spontane voorstellen van mensen aan de deur om klusjes op te knappen. Betaal geen voorschotten. Indien je twijfelt of het over een legitiem bedrijf gaat, vraag hun ondernemingsnummer (BTW-nummer) en vraag om een schriftelijke en gedetailleerde offerte. Maak foto's van de voertuigen en noteer de kentekens. Wanneer je illegale praktijken vermoed, neem dan contact op met de politie.

Gerelateerd