In augustus en september ontving de politie acht meldingen over 'Irish travellers' oftewel Ierse klusjesmannen uit de omgeving Den Haag. De Haagse politie waarschuwt voor de praktijken van deze malafide klussers en vraagt mensen die ook slachtoffer zijn geworden contact op te nemen.

Op drie september gingen drie mannen en een kind langs de deuren in de Haagse wijk Ypenburg, waar zij bewoners aanboden de muren van hun huis te reinigen. Op dezelfde datum ontving de politie ook een melding uit Leidschenveen. Hier bood een groepje van vier mannen aan de tuinen van woningen bij te werken.

Ierse travellers

Ierse klusjesmannen, ook wel travellers genoemd, zijn rondreizende personen die aan de deur hun diensten aanbieden. Dit doen ze soms op een vrij agressieve manier, waardoor mensen niet durven te weigeren. Zij komen bijvoorbeeld aan je deur met de mededeling dat je huis onderhoud nodig heeft of ze bieden aan de oprit te asfalteren. Dat alles voor een mooie prijs, zeggen ze.

Prijs valt hoger uit

In werkelijkheid valt het bedrag uiteindelijk een stuk hoger uit dan afgesproken. Tijdens de werkzaamheden ontdekken de klusjesmannen zogenaamd allerlei gebreken. Er is een grote kans dat er in werkelijkheid niets mis is met je huis. Als je weigert te betalen, deinzen de oplichters niet terug voor intimidatie en afpersing.

Ga niet met travellers in zee

Je kan travellers herkennen aan eenvoudige folders, het gebrek aan offertes en het feit dat ze Engels spreken, meestal met een Iers accent. De politie adviseert om op geen enkele manier met deze klusjesmannen in zee te gaan en de politie te bellen als zij hun diensten op deze manier komen aanbieden. Heb je werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden? Dan kan je het beste zelf een gerenommeerd bedrijf zoeken die dit werk oppakt.

Dossier Ierse klusjesmannen

Bron: facebook.com/politiedenhaag

Gerelateerd