In korte tijd zijn meerdere bedrijven en klanten in Nieuwerkerk aan den IJssel en omgeving de dupe geworden van criminelen die e-mailaccounts hacken en gebruik maken van valse e-mailadressen. De politie onderzoekt vijf zaken en waarschuwt bedrijven én klanten alert te zijn op deze vormen van oplichting en hacking.

Criminelen hacken e-mailaccounts van bedrijven en versturen vanuit deze accounts berichten naar klanten, waarin bijvoorbeeld staat dat het rekeningnummer is gewijzigd. Nietsvermoedende klanten betalen hun facturen. Ongemerkt maken zij geld over naar de bankrekening van criminelen, die vaak vanuit het buitenland opereren. De schade varieert van tienduizend euro tot meer dan honderdduizend euro.

CEO-fraude

Een andere truc die steeds vaker voorkomt is CEO-fraude. Hierbij sturen criminelen een betaalopdracht naar de administratie van een bedrijf om geld over te boeken naar een 'klant'. Dit gebeurt uit naam van de directeur/CEO van het bedrijf. De criminelen gebruiken een vals e-mailadres dat erg lijkt op het mailadres van de directeur. Ze gebruiken informatie die openbaar te vinden is op websites en social media-pagina's van de bedrijven.

Hoe voorkom je dit?

De politie geeft bedrijven en werknemers de volgende tips om deze vormen van fraude te voorkomen:

  • Beveilig je e-mailaccount altijd met een goed wachtwoord dat je niet gebruikt voor andere online accounts.
  • Schakel, wanneer dit mogelijk is, twee-staps-verificatie in. Hierbij moet je een extra code opgeven om in te loggen. Deze code ontvang je meestal via je mobiele telefoon.
  • Neem bij het betalen van facturen contact op met de crediteur of je leidinggevende om te controleren of het bedrag en rekeningnummer kloppen.
  • Wees extra alert op rekeningnummers die afwijken ten opzichte van het land waaruit de crediteur afkomstig is.

Bron: politie.nl

Gerelateerd