Maar liefst 50.000 Nederlanders ontvangen in de loop van de dag een e-mail van de politie in verband met een omvangrijk cyberdelict. Van deze personen zijn onder andere e-mailadressen en wachtwoorden aangetroffen: het betreft vermoedelijk inloggegevens voor webwinkels en online marktplaatsen. Het zou onder meer gaan om inloggegevens voor de webshops van Otto en Wehkamp.

De politie Oost-Nederland heeft op verzoek van de Belgische autoriteiten een verdachte aangehouden. Aanleiding is het feit dat de Belgische politie deze persoon op de korrel kreeg in het kader van een onderzoek: de aangehouden persoon wordt verdacht van een cyberdelict waar de Belgische politie een onderzoek naar heeft ingesteld.

Gegevensdragers met wachtwoorden en mailadressen gevonden

In het kader van het onderzoek zijn een aantal gegevensdragers in beslag genomen. Deze zijn tevens onderzocht, en uit het onderzoek is gebleken dat deze gegevensdragers wachtwoorden en e-mailadressen van maar liefst 50.000 Nederlanders bevatten.

Politie stuurt alle gedupeerden een e-mail

Omdat de politie vermoedt dat het gaat om inloggegevens voor diverse webshops en online handelsplatformen, krijgen alle 50.000 Nederlanders van wie de gegevens zijn aangetroffen vandaag een e-mail. In deze mail legt de politie niet alleen uit waarom juist deze personen worden benaderd, maar krijgen gedupeerden tevens het advies om wachtwoorden zo spoedig mogelijk te wijzigen.

Verder laat de politie nog weten dat er in Nederland geen afzonderlijk onderzoek loopt naar de verdachte, het informeren van de 50.000 gedupeerden komt voort uit het Belgische politieonderzoek.

Krijg jij in de loop van de dag een e-mail van de politie? Dan weet je dat het vermoedelijk te maken heeft met deze zaak en dat je het beste even je wachtwoorden kunt wijzigen.

Bron: Politie.nl