De politie waarschuwt voor oplichters, die mensen met een babbeltruc of wisseltruc proberen af te leiden, om er vervolgens met geld, pinpassen of sieraden vandoor te gaan. Ook geeft de politie tips om deze vorm van oplichting te voorkomen.

In augustus zijn bij de Twentse politie meldingen van babbeltrucs en wisseltrucs binnengekomen uit onder meer Enschede, Hengelo en Markelo. Ook in de rest van het land komen geregeld dit soort trucs voor.

Babbeltruc

Bij een babbeltruc wordt er bij - veelal oudere - mensen aangebeld. Vervolgens vindt een gesprekje plaats aan de voordeur of in de woning. Vaak belt men aan de voorkant aan, waarna de handlanger aan de achterzijde van de woning via een deur of raam zijn slag slaat en bankpassen, geld en/of sieraden steelt. Een andere variant van de babbeltruc is het ophangen van een zielig verhaal dat men geld nodig heeft, een prijs gewonnen hebben of krijgen zogenaamd belasting geld terug, dit verhaal klinkt zo geloofwaardig dat de slachtoffers het gevraagde geld geven of de vreemden binnen laten.

Geef nooit persoonlijke gegevens!

De politie verzoekt mensen met klem om nooit een pincode of andere persoonlijke gegevens aan iemand te geven, zelfs niet als de persoon aan de telefoon van de politie of de bank lijkt te zijn. De politie of andere instellingen zullen je nooit verzoeken om pincodes te geven.

Wisseltruc

Vaak vragen net uitziende mensen om geld te wisselen voor een parkeerautomaat aan bezoekers van een bank of pinautomaat op het moment dat zij net geld opgehaald hebben. Op het moment dat in de portemonnee gekeken wordt of wisselen mogelijk is grist de man/vrouw alle papiergeld of zelfs de hele portemonnee uit de handen en gaat er snel vandoor.

Tips van de politie

De politie raadt mensen aan om alert te zijn op dit soort praktijken. Een aantal vuistregels om dit te voorkomen:

• Wees altijd gezond wantrouwend. Want: waarom komen ze juist bij jou?

• Laat nooit iemand binnen, ook niet in de hal. Regen of geen regen. Sluit de deur, als je even wat op wilt halen.

• Meteropnemers, politieagenten, collectanten of reparateurs hebben altijd een legitimatie bij zich. Vraag er gerust naar. Maar let op: dit geeft geen 100% garantie want er zijn mooie vervalsingen in omloop.

• Bel, als je het niet vertrouwt, het bedrijf of de instelling waarvoor degene aan de deur zich uitgeeft om te informeren of men de persoon aan de deur kent en om te controleren of het verhaal klopt.

• Verwijs mensen die geld willen wisselen naar een bank of supermarkt.

Een gouden regel bij onbekenden aan de deur: als je alleen thuis bent, laat dan geen onbekende binnen!

Als je het nog steeds niet helemaal vertrouwt, bel dan de politie via het algemene nummer 0900-8844 en leg de situatie uit. Daar zal men je van advies dienen en desgewenst wordt er een politieagent gestuurd voor controle.

Bron: Politie Twente