Politie en justitie hebben een speciaal programma ontwikkeld om jonge hackers op het juiste pad te krijgen en te houden. Het gaat om de pilot 'Hack_Right', waaraan het afgelopen halfjaar elf jongeren hebben meegedaan.

Per jaar worden er zo'n zeventig jongeren tussen de 12 en 23 jaar aangehouden voor cybercrime, het binnendringen van een systeem zonder toestemming. Alleen jongeren die bekennen, geen zeer ernstige vormen van hacking hebben gepleegd en bereid zijn zich op een positieve manier te ontwikkelen, komen voor het programma in aanmerking. Bovendien moet het om een eerste cyberdelict gaan, omdat de kans dan het grootst wordt geacht dat ze hun gedrag veranderen.

Geen besef over strafbaarheid

Volgens de politie begrijpen de jonge hackers vaak niet wat de gevolgen zijn van hun daden. Soms beseffen ze niet eens dat ze een strafbaar feit hebben gepleegd. Sommige jongeren plegen bijvoorbeeld alleen maar hacks om te zien of ze het kunnen doen. Ze realiseren zich niet dat een gehackt bedrijf kosten maakt, omdat bijvoorbeeld klanten moeten worden ingelicht over de hack.

De pilot gaat nog een jaar door en wordt dan geëvalueerd.

Bron: ANP

Gerelateerd