De Divisie Regionale Opsporing van Politie Hollands Midden heeft maandag 3 december een 58-jarige man uit Leiderdorp, zijn 55-jarige partner en een 36-jarige man uit Hazerswoude-Dorp aangehouden op verdenking van verduistering en het financieel oplichten van een 69-jarige man uit Den Haag.

De politie is in maart dit jaar, onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM), een onderzoek gestart naar de oplichting. Dat onderzoek richtte zich op een 36-jarige vrouw uit Hazerswoude-Dorp die al was aangehouden en veroordeeld wegens het drogeren en beroven van haar 73-jarige tante dit jaar. De politie was in dit onderzoek gestuit op informatie die wijst op de vermoedelijke oplichting.

De politie heeft na de aanhouding van de verdachten, onder leiding van de rechter-commissaris, hun woningen en een bedrijfspand doorzocht, waarbij er onder meer digitale gegevensdragers en administratie in beslag is genomen voor verder onderzoek.

De politie en het OM hebben ook conservatoir beslag gelegd op twee auto’s en een motorfiets van de verdachten. Daarnaast is er beslag gelegd op banksaldo op diverse rekeningen.

OM en conservatoir beslagHet OM wil de criminele behaalde winst terugvorderen van de verdachten. Daarom wordt naast het reguliere strafrechtelijke onderzoek, regelmatig een financieel strafrechtelijk onderzoek gestart door het Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie (BOOM). Dat financiële onderzoek richt zich op onrechtmatig verkregen winsten. Politie en justitie kunnen voor dat doel in binnen- en buitenland conservatoir beslag leggen, bijvoorbeeld op onroerend goed, waardevolle voer- en vaartuigen, kunst, bankrekeningen of cash geld.

Conservatoir beslag vindt plaats om te voorkomen dat de verdachten hun vermogen buiten het bereik van justitie brengen. Het criminele vermogen wordt door de beslaglegging gefixeerd, waardoor de verdachte dat bezit niet meer kan verkopen of laten verdampen. Volgt veroordeling tot een geldboete, of legt de rechter een ontnemingsmaatregel op, dan kan dat geheel of gedeeltelijk uit het beslag worden verzilverd. Het doel van de ontnemings- of ‘Pluk-ze’-wetgeving, is het afnemen van criminele winst. Het BOOM is een OM-onderdeel dat gespecialiseerd is in de ontnemingswetgeving en werkt nauw samen met nationale en internationale ketenpartners. Het BOOM beheert op dit moment circa 660 miljoen aan conservatoir beslag.

Bron: politie