Politie en justitie hebben een lijst met personeelsgegevens van een bedrijf dat werd bedreigd en afgeperst, in het strafdossier laten zitten. Hierdoor hebben de drie verdachten in deze zaak de lijst met gegevens in handen gekregen. 'We betreuren dat dit gebeurd is', meldt het Openbaar Ministerie (OM) over de blunder.

In het fruitbedrijf, De Groot Fresh Group in het Gelderse Hedel, werden meermaals partijen coke ontdekt, dit voorjaar nog een partij van 400 kilo. Toen het fruitbedrijf daar aangifte van deed, werden er personeelslijsten aan de politie overhandigd voor onderzoek naar eventuele dubbelrollen. Alleen werd per abuis die lijst aan het strafdossier toegevoegd.

Bedreigingen

De criminelen die achter de lading zitten houden het personeel van het fruitbedrijf verantwoordelijk voor het miljoenenverlies: zo eisten ze onder meer een miljoen euro compensatie en zou het personeel zelfs geliquideerd worden als die betaling uitbleef. De medewerkers stapten naar de politie en kregen zware beveiliging. 

Justitie begon in mei met onderzoek naar de bedreigingen en afpersingen van het bedrijf. Drie verdachten werden kort daarna aangehouden. Twee van hen zitten nog vast.

Bron: ANP / De Telegraaf