Politie en justitie hebben maandagochtend in Limburg op tien locaties invallen gedaan in verband met een strafrechtelijk onderzoek naar een agrarisch adviesbureau. Dat bedrijf heeft volgens het Openbaar Ministerie mogelijk tientallen boeren geholpen om te frauderen met het vervoeren van mest.

Behalve het adviesbureau zijn ook drie functionarissen van dat bureau en een extern adviseur verdachte. Hun woningen zijn doorzocht, net als de woningen van vijf veehouders die gebruikmaakten van de diensten van het bureau. Er is beslag gelegd op de administratie en onroerende zaken.

'Creatieve oplossingen'

'Het adviesbureau zou de administratie van de boeren steeds kloppend hebben gemaakt met ‘creatieve oplossingen'. Zo produceerden de boeren bijvoorbeeld een hoeveelheid mest die niet was toegestaan. Het bureau staat honderden boeren bij met hun administratieve verplichtingen, adviseert ze over het inrichten van de bedrijfsvoering en treedt op namens de boeren richting overheden. Het gaat onder meer om varkensboeren, melkveehouders en pluimveehouders.

Volgens NRC zou een mestadviesbureau in Heythuysen (Limburg) de fraude coördineren en organiseren. Het OM treedt momenteel hard op tegen mestfraude. Dinsdag worden in de rechtbank in Den Bosch meerdere zaken behandeld van vermoedelijke fraude.

Mestfraude in de praktijk

NRC bracht vorig jaar het verhaal dat Brabantse en Limburgse boeren, transporteurs, mestverwerkers en handelaars met mest frauderen. Zo zetten ze bijvoorbeeld een vrijwel lege vrachtwagen op een weegbrug. De bon met dat gewicht wordt geprint. Daarna wordt er een soort bulldozer bij gezet, zodat op een nieuwe bon een hoger gewicht staat. De chauffeur gaat met een lege vrachtwagen weg en neemt de twee bonnen mee. Wordt hij niet gecontroleerd? Dan gooit hij de eerste bon met het lichte gewicht weg. Het fraudebonnetje gaat de administratie in.

Update 21-11-18

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft bij de rechtbank in Den Bosch geëist dat zes pluimveehouders in totaal ruim 865.000 betalen aan de staat. De kippenboeren hebben zich volgens het OM schuldig gemaakt aan mestfraude. Justitie wil niet alleen dat de boeren betalen, maar eiste ook voorwaardelijke celstraffen, werkstraffen en geldboetes.

De verdachten hebben het aan de staat te betalen geld verdiend door meer kippen te houden en meer mest te produceren dan toegestaan. De overheid moet hiertegen streng optreden, vindt het OM. 'Europa verwacht het, de concurrenten verwachten het en het is nodig om de natuur gezond en het land leefbaar te houden', aldus de officier van justitie. De boeren stonden terecht op een zogeheten themazitting over mestfraude.

De zes pluimveehouders zouden honderden tot duizenden meer kippen hebben gehouden dan waarvoor zij rechten betaalden.

Dierrechten

Volgens het OM vormen die rechten een aanzienlijke kostenpost voor boeren. De officier: 'Dat betekent helaas ook, dat bedrijven die in zwaar weer terechtkomen, al snel gaan kijken naar hun dierrechten. Die rechten kunnen voor veel geld worden verkocht, of de lease kan even worden uitgesteld. Dat geeft tijdelijk extra lucht. Helaas blijkt die tijdelijke oplossing vaak niet afdoende om een bedrijf duurzaam overeind te houden.'

Streng optreden

Tegen overtredingen met dierrechten moet streng worden opgetreden, meent het OM. Niet alleen uit het oogpunt van milieu- en volksgezondheid, maar ook omdat het niet naleven van de Europese regels uiteindelijk tot grote economische schade en gedwongen sanering van veel boerenbedrijven kan leiden.

De rechtbank doet in de zaken tegen de zes kippenboeren uitspraak op 5 december.

Bron: ANP/NRC

Gerelateerd