De politie Amersfoort waarschuwt voor WhatsAppberichten van oplichters die zich voordoen als een bekende van je en zo geld proberen te ontfutselen. Pas goed op!

Je ontvangt een appje van een vriend of familielid, via een ander telefoonnummer dan in je telefoon staat. Diegene zegt een nieuw nummer te hebben, omdat hij of zij overgestapt is naar een andere provider. De 'bekende' vraagt via de app of je geld over wil maken, omdat er een rekening betaald moet worden. De 'bekende' heeft op dat moment geen geld beschikbaar. Vervolgens krijg je een betaallink waarmee je het geld kan overmaken. Dit geld komt dus niet terecht bij je vriend of familielid, maar bij oplichters.

Controleer met wie je appt

De politie raadt aan om eerst te checken of de 'bekende' ook daadwerkelijk degene is waar je mee aan het appen bent. Dit kan je doen door bijvoorbeeld even te bellen op het 'vorige' nummer of langs te gaan als diegene dichtbij woont. 'Het kan je honderden euro's schelen', vertelt de politie in hetzelfde bericht. De politie onderzoekt wie er achter de rekeningnummers en telefoonnummers zit.

Bron:

Gerelateerd