De politie Almere Stad-Haven heeft gisteravond een oplichter op heterdaad aangehouden in de woning van een bejaard echtpaar. Hij zou als 'bankmedewerker' een pinpas komen halen nadat daar eerder op de dag een telefonische babbeltruc aan vooraf is gegaan.

Dat laat de politie Almere Stad-Haven weten op Facebook.

De politie kreeg gisteravond een melding om naar een adres in Almere Parkwijk te gaan. De bankrekening van een bejaarde bewoner zou zijn leeggetrokken door oplichters. Eenmaal ter plaatste troffen de agenten dan ook een ontredderd en aangeslagen echtpaar aan.

Zij vertelden de agenten dat ze eerder die dag telefonisch zijn benaderd door een 'medewerker' van ABN AMRO. Het spaargeld zou in gevaar zijn, daarom zou een bankmedewerker die avond nog langskomen om de pinpas op te halen: op die manier kon het geld veilig worden gesteld. Spoofing dus, een oplichtingstruc die dit jaar al voor miljoenen aan schade heeft gezorgd.

Op heterdaad betrapt

Het bejaarde echtpaar was er toch niet helemaal gerust op en de politie werd ingeschakeld. Toen de agenten in de woning waren om een verklaring op te nemen, werd het echtpaar een paar keer gebeld door deze zogenaamde bankmedewerker. Telefonisch werd verteld dat de collega die de bankpas zou komen halen ieder moment ter plekke kon zijn.

Een kans die te mooi is om te laten lopen, dacht de politie, en ze besloten even te wachten. Enige tijd later werd er inderdaad aangebeld. Tot grote schrik van de oplichter werd er echter niet opengedaan door één van de bewoners, maar door de politie. Deze bankmedewerker is dan ook meteen aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Lees meer over telefonische spoofing