Bridgeclub Essenburg die 13.000 euro kwijtraakte. De Bond voor Ouderen in Drunen die 27 mille afhandig werd gemaakt en het Rode Kruis in Soest dat bijna ruim 7000 euro kwijtraakte. Zomaar een greep uit de lijst met slachtoffers van de phishingorganisatie waarvan de kopstukken deze dagen terechtstaan.

De groep sloeg doorgaans snel toe en de opbrengsten logen er niet om, bleek dinsdag in de rechtbank in Haarlem.

Oudere bestuursleden12 tot 13 minuten gemiddeld. Meer had hoofdverdachte Virgina E. (34) in de regel niet nodig om argeloze, vaak al wat oudere bestuursleden van verenigingen en stichtingen zover te krijgen dat ze gegevens beschikbaar stelden waarmee ze haar via internet ongewild toegang verschaften tot hun bankgegevens.

'Bankmedewerkster'Onder haar valse naam Kim van der Weide deed ze zich voor als bankmedewerkster van SNS Bank, Rabobank en ABN AMRO. Soms belde ze in navolging van een valse e-mail, soms zonder vooraankondiging. Geld op spaarrekeningen werd naar lopende rekeningen gesluisd en direct overgeboekt. Verspreid over het land stonden vervolgens katvangers met hun pinpas klaar om het overgeboekte geld op te nemen.

SporenVolgens E. was haar partner Furgel R. niet bij de praktijken betrokken. Maar de rechtbank lepelde dinsdag uit het dossier tal van sporen op die naar de zwijgende en ontkennende Diemenaar lijken te leiden. Die varieerden van webadressen in de internetgeschiedenis van zijn laptop tot aan hem gelieerde mobiele telefoonnummers en ping-conversaties.

RonselaarsVolgens het Openbaar Ministerie (OM) stuurde R. verschillende ronselaars aan, die verspreid over het land opereerden. De ronselaars op hun beurt zorgden voor de katvangers, die tegen beloning geroofd geld op hun rekening lieten storten.

Grote schadeZo'n 100 verenigingen en stichtingen zijn benadeeld en in totaal heeft de organisatie volgens het OM 1,4 miljoen euro van de ene naar de andere rekening verplaatst. Daarvan is uiteindelijk ongeveer 0,5 miljoen euro daadwerkelijk buitgemaakt. De overige transacties konden door de banken, die zeker in de periode van het onderzoek intensief optrokken met de politie, worden tegengehouden.

De rechtbank gaat woensdag verder met de zaak.

Bron: ANP

Gerelateerd