De politie waarschuwt voor zogenaamde Microsoftmedewerkers die mensen ervan proberen te overtuigen dat hun computer een virus bevat of dat er dringend een update nodig is. 'Belt een 'Microsoft' medewerker? Hang direct op!', aldus de politie. Opgelicht?! besteedde al vaak aandacht aan deze oplichtingstruc.

Bij de politie zijn de afgelopen tijd tientallen aangiftes binnengekomen van mensen die benaderd zijn door criminelen die zich voordoen als medewerkers van Microsoft. Al een lange tijd zijn groepen criminelen bezig om op slinkse wijze binnen te dringen in computers van mensen.

De truc

De criminelen zoeken vanuit het buitenland contact met hun slachtoffers. Ze spreken vaak Engels en proberen vertrouwen te wekken bij anderen door zich voor te doen als medewerkers van het softwarebedrijf. De computer zou een virus bevatten, de licentie is verlopen of er moet dringend een update worden gedaan. Vervolgens wil de beller dat het slachtoffer een aantal handelingen verricht op zijn computer. Hij downloadt hierbij een programma waarmee zijn computer op afstand overgenomen kan worden. Vervolgens nemen de criminelen de computer over.

Afrekenen

Daarna komt het moment van afrekenen voor de technische hulp. De beller vraagt het slachtoffer een iTunes-betaalkaart te kopen en de codes hiervan door te geven. Ook komt het voor dat de oplichters zelf geld afschrijven vanaf de rekening van het slachtoffer. Dit kunnen ze doen omdat ze zich op afstand toegang hebben verschaft tot het internetbankieren van de gedupeerde. De schade kan oplopen tot tienduizenden euro’s.

Wees gewaarschuwd

Al vaker waarschuwde Opgelicht?! voor deze vorm van oplichting. Trap er niet in! Wanneer je telefonisch benaderd wordt om handelingen uit te voeren met je computer omdat er zogenaamd problemen mee zijn, verbreek dan direct de verbinding. De oplichters kunnen niets doen als je niet hebt ingelogd en niets hebt geïnstalleerd. Ben je gebeld en heb je wel handelingen uitgevoerd en mogelijk ook betaald? Neem dan direct contact op met de politie via 0900 8844, via de politie-app of het meldformulier op politie.nl/melden.

Bekijk het item dat Opgelicht?! over de Microsoft scam maakte

Bron: Politie.nl / Opgelicht?!

Gerelateerd