Het is altijd al belangrijk om voorzichtig te zijn als er een mail binnenkomt die lijkt te zijn verstuurd door een bank. Maar de komende tijd moet je extra voorzichtig zijn. Het is namelijk goed mogelijk dat kwaadwillenden de recente DDoS-aanvallen gebruiken om gebruikersnamen en wachtwoorden in handen te krijgen, waarschuwen cyberbeveiligers.

Zulke phishing gebeurt vaker als er een aanval is. Cybercriminelen - niet per se de daders van de aanval - proberen mee te profiteren en sturen mails, zogenaamd van de bank, waarin bijvoorbeeld staat dat er moet worden ingelogd om bepaalde gegevens te controleren, of dat er een nieuw wachtwoord moet worden aangemaakt. Hierbij gebruiken ze de recente DDoS-aanvallen op banken als smoes.

Valse banksite

De criminelen lokken hun slachtoffers bijvoorbeeld naar een nagemaakte bankensite, waar ingelogd moet worden. Zodra ze die inloggegevens hebben, kunnen ze die onder meer gebruiken om snel geld af te schrijven en weg te sluizen.

Zo'n phishingmail ontvangen?

Graag horen wij van je als jij een phishingmail hebt ontvangen die inspeelt op de DDoS-aanvallen van de afgelopen week. Stuur de betreffende e-mail door naar valse-email@avrotros.nl. Andere valse e-mails mogen uiteraard ook naar dit adres gestuurd worden.

Bron: ANP

Dossier: de wereld van phishing

Gerelateerd