Waar de meeste mensen weleens phishingmails met klikbare links hebben ontvangen, zijn dergelijke berichten met een QR-code wat minder gangbaar. Er gaat nu een nieuwe valse mail rond uit naam van DigiD, waarmee oplichters je ertoe proberen te verleiden een code te scannen en je vervolgens naar een nepsite te leiden.

'Uit ons dataregister is gebleken dat de persoonsgegevens onvolledig zijn', luidt de boodschap in de mail. Om dit dataregister weer compleet te maken moet je even je gegevens doorgeven, door de QR-code in de mail te scannen. 

Op Twitter wordt melding gemaakt van de phishingmail. 

QR-code is gewoon een verkapte link

Phishingmails met verdachte links uit naam van DigiD zijn niks nieuws, alleen zien we ze niet vaak langskomen met een QR-code. Toch verandert er in essentie niks, want achter een QR-code zit ook een link. Dus of je nou op een link klikt of een link scant met je camera, je komt uiteindelijk terecht waar de oplichters je willen hebben. 

Want daar zit gelijk wat weggeeft dat het om een neppe mail gaat: DigiD stuurt nooit links in mails of sms-berichten. Laat je dus ook niet in de val lokken door zo'n kekke QR-code. Lekker de prullenbak in met die mail. 

Gerelateerd: