Het is weer raak: de Martinelli-hoax is opnieuw opgedoken. Er zou op WhatsApp een gevaarlijke video rondgaan die je absoluut niet moet downloaden omdat je telefoon hiermee gehackt zal worden. Voor deze video, Martinelli genaamd, wordt via WhatsApp gewaarschuwd en het is dan ook zaak dat je het appje doorstuurt om anderen te beschermen. Dit is natuurlijk onzin; het gaat hier om een vals kettingbericht.

De Martinelli-hoax gaat al jaren rond. In recente zoekcijfers zagen we bij Opgelicht?! dat er weer aanzienlijk wordt gezocht op het kettingbericht, wat erop wijst dat mensen het appje weer ontvangen. 

Tekst van het appje over de Martinelli-video

Als je iemand kent die WhatsApp gebruikt, kun je dit doorgeven. Een IT-collega heeft geadviseerd dat er morgen een video uitkomt van WhatsApp, genaamd martinelli, open het niet, het hackt je telefoon en niets zal het repareren. Vertel het verder. Als je een bericht ontvangt om de WhatsApp bij WhatsApp Gold te updaten, klik dan niet !!!!! Nu zei het nieuws dat dit virus moeilijk en ernstig is. Geef het door aan iedereen

Wat moet je doen? 

Mocht je dit bericht ontvangen, is het advies heel simpel: gewoon negeren en niet doorsturen. Dit soort berichten hebben geen (helpende) functie en worden alleen voor de sensatie de wereld in geslingerd. 

Op de website van Radar lees je meer over WhatsApp-kettingberichten en hoe je ze herkent.

Gerelateerd: