Bij de politie in Twente zijn meerdere meldingen en twee aangiftes binnengekomen van een phishing-truc, waarbij oplichters de introductie van het IBAN-rekeningnummer gebruikten om hun slachtoffers geld afhandig te maken.

Verschillende mensen deden melding van een e-mail, zogenaamd van hun bank, over de introductie het nieuwe Europese rekeningnummer iBAN, waarin om persoonlijke gegevens werd gevraagd. Bij twee mensen werd met behulp van de phishing-mails ook daadwerkelijk een geldbedrag afhandig gemaakt. Zij deden hier aangifte van. Telefonisch contactNadat de slachtoffers gegevens als hun telefoonnummer en adres verstuurden via een link in de mail, belden de oplichters ze op. Bij een van de slachtoffers vroeg een zogenaamde bankmedewerker om meer informatie. Bij de ander kwamen de oplichters, na het maken van een afspraak, zelfs aan de deur om de bankpas om te ruilen.

OpgepaktDinsdag probeerden oplichters bij een bedrijf in Culemborg dezelfde truc uit te halen. Dit bedrijf had op tijd door dat er sprake was van oplichting en schakelde de politie in. Toen drie oplichters de bankpas dachten te komen ophalen, liepen ze zo in handen van de politie. De drie werden in de boeien geslagen en overgebracht naar het politiebureau.

Wees alertEen bank zal nooit via de mail (of telefonisch) om uw bank- of privégegevens vragen. Reageer hier dan ook niet op.

Ontvangt u zo’n e-mail? Verwijder deze meteen en klik in geen geval op de link die in de e-mail staat. Bij twijfel kunt u altijd contact opnemen met uw bank.

Bent u toch slachtoffer geworden van deze manier van oplichting? Laat dan zo snel mogelijk uw rekening bij de bank blokkeren en meld het bij de politie via 0900-8844.

Bron: poltie

Gerelateerd