Momenteel gaan e-mails rond met als onderwerp ‘Factuur’ en een nummer. In sommige van deze berichten staat de volledige naam van de ontvanger in de aanhef. In de bijlage van deze e-mails zit malware verborgen. Hiervoor waarschuwt de Fraudehelpdesk.

In de e-mails wordt verwezen naar een factuur in de bijlage. In deze bijlage vind je niet een specificatie van de factuur, maar een .zip-file. Dit bestand bevat schadelijke software, dus open deze niet!

Eigen naam

Opmerkelijk is dat de e-mails verzonden zijn vanuit het e-mailadres no-reply@legalmail.it, maar dat er steeds een andere Nederlandse naam als afzender wordt gebruikt. De kans dat iemand in de mail tuint is extra groot, doordat in sommige gevallen een persoonlijke aanhef wordt gebruikt. Ontvangers zien dus hun eigen naam in de aanhef staan en zijn hierdoor sneller geneigd de bijlage te openen.

Advies

Pas op met het openen van e-mailbijlagen. Ken je de afzender niet, wees dan extra alert. Zorg dat je goede antivirussoftware op je computer hebt staan. Hoewel dit geen 100% garantie biedt dat je computer niet wordt besmet, houdt het wel een hoop ellende buiten de deur.

Gerelateerd