Oplichters doen zich voor als een bekende via WhatsApp en maken je zo duizenden euro’s afhandig. Trap er niet in!

Wees alert wanneer je ineens een berichtje krijgt van een bekende via een onbekend nummer op WhatsApp, zoals van een familielid of een goede vriend. Beweert hij of zij dan ook nog eens dringend je financiële hulp nodig te hebben, laat dan alle alarmbellen afgaan.

Oplichter komt echt als een bekende over

Ondanks dat het appje is gestuurd met een voor jou onbekend nummer, staat er in het gesprek een foto van een bekende. Het venijnige is dat het gesprek heel natuurlijk verloopt en slachtoffers echt denken contact te hebben met een familielid of kennis. Voor extra overtuigingskracht proberen de oplichters je te bellen via WhatsApp. Helaas wordt de verbinding verbroken en het lukt niet. Dit maakt dat je helemaal het gevoel hebt dat het echt de bekende is.

Financiële hulp

Uiteindelijk vraagt de ander of je wilt helpen. De zogenaamde bekende moet nu geld overmaken en internetbankieren werkt niet. Omdat het zo vertrouwd voelt, betaal jij voor hem de rekeningen. Als je daarna je familielid of bekende spreekt, blijkt dat deze je helemaal niet gevraagd heeft om geld over te maken. Je bent opgelicht en je geld kwijt.

Meld je bij Opgelicht

Een veel gebruikt nummer bij deze fraude is 06 84270835. Ben je ook gedupeerd? E-mail dan naar opgelicht@avrotros.nl.

Gerelateerd