De politie waarschuwt voor de een-cent-truc in de vorm van WhatsApp-berichten. Pas hier voor op! Voor je het weet ben je heel veel geld kwijt.

De oplichters spreken je aan via WhatsApp, nadat je iets te koop hebt aangeboden op een verkoopsite. Ze doen alsof ze geïnteresseerd zijn in het product dat je wilt verkopen. Met een smoes over ervaring met oplichterij vragen ze jou, de verkoper, je te verifiëren door een cent over te maken. Zo zien ze zogenaamd of je naam en rekeningnummer overeenkomen. Doe dit niet!

Valse betaalverzoeken

Als je dit wel doet, krijg je een betaalverzoek dat lijkt op een echte van Tikkie, ING of Rabobank. In werkelijkheid word je doorgestuurd naar een phishingsite. Als je hier je gegevens invult, krijg je een foutmelding te zien en wordt je gevraagd het opnieuw te proberen. Elke keer dat je op 'verzenden' klikt, krijgt de fraudeur je gegevens binnen en logt hij ermee in. Vervolgens worden er grote geldbedragen van jouw bankrekening afgeschreven.

Fraude voorkomen

Ga niet in op betaalverzoeken van mensen die je niet kent. Als je toch gebruik wilt maken van betaalverzoeken bij het verkopen van spullen, raadt de politie aan dat te doen via je eigen bankomgeving of app. Vul daar het bedrag in en maak het over naar de koper. Als je aangeeft dat deze manier jouw voorkeur heeft, zal de crimineel meestal afhaken en geen verdere stappen ondernemen. De schade blijft dan ook beperkt tot het bedrag dat je overgemaakt hebt.

Bron:

Gerelateerd