Recentelijk heeft Facebook aangegeven bezig te zijn met een soort ‘vind ik niet leuk-functie’. En daar springen oplichters op in. Ze verspreiden berichten waarin staat dat je de nieuwe functie nu al op je profiel kunt krijgen. Maar dit is niet waar! De functie bestaat momenteel nog niet. Het is een truc van oplichters om je persoonsgegevens te verkrijgen of je computer te besmetten met malware.

Op Facebook gaan berichten rond, waarin staat dat de nieuwe ‘dislike-’ of ‘vind ik niet leuk’-knop nu al op uitnodiging beschikbaar is. Je hoeft alleen even op een link te klikken en deze te delen. En daar gaat het mis! Als je de link aanklikt kom je terecht op een nagemaakte Facebookpagina. Hier staat dat je een aantal stappen moet doorlopen voor je de nieuwe functie kunt gebruiken. Je moet de link eerst delen met je vrienden en verspreiden in Facebook-groepen. Pas daarna kun je verder. Uiteindelijk kom je op een website van derden terecht. Hier wordt om persoonlijke informatie gevraagd. Geef je gegevens niet, want je hebt geen idee waar deze informatie terecht komt. Ook loop je het risico dat je computer besmet raakt met malware door op de link te klikken.

De ‘dislike-’, of ‘vind-ik-niet-leuk-knop’ bestaat momenteel niet en is dus niet op uitnodiging beschikbaar. Trap er niet in!

Bron: Nakedsecurity.sophos.com