Meerdere mensen hebben een sms'je ontvangen met het nieuws dat ze geld hebben gewonnen. Er is sprake van voorschotfraude, een vorm van 419-fraude, ook wel Nigeriaanse fraude genoemd. Ontvangt u een dergelijke sms, ga hier dan niet op in!

Bij dit soort fraude wordt door de oplichter een groot geldbedrag in het vooruitzicht gesteld. Maar om dit geld te krijgen, wordt er altijd om een voorschot gevraagd. Zo stelt de fraudeur voor geld over te maken op een buitenlandse bankrekening of via money transfers van Western Union of MoneyGram. Doe dit nooit: deze bureaus staan erom bekend voor oplichtingspraktijken te worden gebruikt.

Per sms verschillen de gegevens zoals het e-mailadres, telefoonnummer of afzender. De tekst luidt:

Congrat! your mobile number was selected as a winner of £2,000000.00 with Winning No 001-2013 on Free LOTTO Email moordpt1@gmail.com

Het komt ook voor dat oplichters sms-berichten versturen vanaf een duur buitenlands nummer, bijvoorbeeld +4470, een Engels nummer. De landcode +234 verwijst naar Nigeria. Een reden om direct de alarmbellen te doen rinkelen. Bel niet terug naar een dergelijk nummer! U bent zo een hoop geld kwijt en de beloofde gouden bergen, die ziet u nooit!

Bron: www.fraudehelpdesk / TROS Opgelicht?!

Gerelateerd