Op Facebook Messenger circuleren momenteel weer berichten met een virus. Het lijkt erop dat je een video van jezelf toegestuurd krijgt, maar als je klikt op de link om het filmpje te bekijken, is de kans groot dat je kwaadaardige software binnenhaalt en je inloggegevens in verkeerde handen belanden.
Opgelicht?! krijgt signalen dat op de chatdienst van Facebook momenteel weer veel berichten rondgaan met een virus. Vorig jaar waarschuwden ook al voor de gevaarlijke berichten, waarin je wordt verleid op een link te klikken om zogenaamd een video van jezelf te bekijken.
Privé-bericht van bekende
Van een bekende ontvang je een privébericht over een video waarin jij zogenaamd voorkomt. In de tekst staat bijvoorbeeld 'Ik kijk naar jou', 'Je hebt jezelf laten opnemen' of in het Engels 'This video belongs to you'. Daarbij staat een link die je door lijkt te sturen naar YouTube. Je krijgt zo de indruk dat het om een echt filmpje gaat. Maar let op! Niets is minder waar. Als je klikt op de link, kun je schadelijke software binnenhalen. Bijvoorbeeld door zogenaamd een update of plugin voor je videoplayer te installeren. Klik dus niet op de link en waarschuw de afzender van het bericht.
Al op de link geklikt geklikt?
Heb je een dubieuze link in een bericht op Facebook Messenger aangeklikt, dan kun je de volgende stappen doorlopen:
- Open je browser en controleer of er plugins zijn geïnstalleerd die je niet herkent. Is dit het geval, verwijder deze plugins dan direct. (Deze stap kun je overslaan als je de link hebt geopend met je smartphone)
- Ga op Facebook naar het app-overzicht. Onder het blokje 'Apps, websites en plug-ins' klik je op Bewerken > Uitschakelen.
- Verander je wachtwoord op Facebook. Als je hetzelfde wachtwoord ook op andere websites gebruikt, pas dan ook deze aan. Denk eraan voor elke website een ander wachtwoord te kiezen.
- Verwijder de betreffende berichten in Facebook Messenger. Mogelijk zijn ook namens jou berichten verstuurd. Vergeet daarom niet ook je vrienden te waarschuwen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door dit artikel te delen op Facebook.
Wat je verder kunt doen:
- Check je actieve sessies op Facebook en verwijder onbekende activiteiten. Hoe je dat doet lees je op de site van onze collega's van Radar.
- Stel 'tweestapsverificatie' in op Facebook. Elke keer als er via een voor Facebook onbekende browser wordt ingelogd op jouw account, moet je niet alleen je wachtwoord invoeren, maar ook een code.
- Voer een virusscan uit op je computer en schoon je browser op. Hier zijn speciale programma's voor beschikbaar.
App en sociale media
Wil je als eerste op de hoogte blijven van onze waarschuwingen? Download dan nu onze App en schakel de pushmeldingen in. Ook kun je ons volgen via Twitter en Facebook.
Bron: Radar / Opgelicht?!