In 2016 besteedden we in onze uitzending aandacht aan een truc waarbij een oplichter doet alsof hij met pech langs de weg staat. Momenteel krijgen we hier weer meldingen over binnen. Pas dus goed op als iemand langs de weg om je hulp vraagt.

De oplichtingstruc gaat als volgt in zijn werk: Langs de snelweg staat iemand wild met zijn armen te zwaaien. Als je stopt, stelt de man zich voor als zakenman uit het buitenland. Hij zegt zonder benzine te staan en vraagt je om een lift naar een benzinepomp. Daar aangekomen blijkt dat de man helemaal geen geld bij zich heeft en dat zijn pinpas niet in Nederland werkt. Dan komt de man met het verzoek of hij geld van je kan lenen.

Persoonlijke spullen als borg

De man biedt zelfs zijn persoonlijke spullen aan als borg. Hij geeft je bijvoorbeeld zijn sieraden en iPhone en belooft je zo snel mogelijk terug te betalen. Als de man weer op weg is, blijkt dat de sieraden van nepgoud zijn en de iphone namaak. Je hebt opgelicht en naar je geld kun je fluiten.

Verschillende namen

Het gaat om (vermoedelijk) meerdere oplichters die door Europa reizen en steeds andere namen gebruiken. In het verleden ging het om 'Ahmed Ali', 'Ali Mustafa' of 'Ibral Ranku'. Bij de meest recente melding op ons forum werd de naam 'Mohamed Ahmed' gebruikt. De oplichter deed zich dit keer voor als directeur van een import/export bedrijf voor auto's in Dubai.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe deze oplichtingstruc in zijn werk gaat? Je leest het in ons dossier over dit onderwerp.

Gerelateerd