Experts vertellen hoe politieke partijen hun websites niet goed genoeg beschermen. Er wordt niet genoeg aandacht geschonken aan de beveiliging. Zo zijn bepaalde beveiligingsupdates bij meerdere partijen al meer dan een jaar niet meer geüpdatet. Het gevolg is dat de websites van de politieke partijen kwetsbaar zijn voor hacks.
Cyberbeveiligingsexperts maken zich zorgen. Afgelopen jaar is veel te weinig aandacht besteed aan de beveiliging van websites van politieke partijen. Hierdoor lopen de partijen een groot risico om slachtoffer te worden van hackers of hacks van veiligheidsdiensten. In deze kwestie zou ook het privacy van de leden in het geding komen. Via hacks zou het mogelijk zijn om inloggegevens van leden te onderscheppen en zelfs valse informatie publiceren. Dit kan een cruciale rol spelen in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen.
Verontrustend
Ethisch hacker Sijmen Ruwhof stelt dat de website van D66 de beste indruk maakt, terwijl de PVV het slechtst scoort. De partijen zijn als zelfstandige organisaties zelf verantwoordelijk voor hun digitale beveiliging. Private organisaties als Deloitte, KPN en Stichting Digitale Infrastructuur vonden deze kwestie dermate verontrustend, dat ze hun personeel gratis ter beschikking hebben gesteld.
Maatregelen
De Tweede Kamer heeft de kwestie opgepakt. Zo werden bijeenkomsten georganiseerd, waar politieke partijen verder geïnformeerd werden. Vervolgens zijn maatregelen genomen. Al komen deze maatregelen vrij laat.
Bron: nrc.nl